Ir al contenido principal

“...avi, m’expliques coses?”

Quan era petita sempre li deia al meu avi que m’expliqués coses. “Avi, explica’m coses!”. M’era indiferent què m’expliqués, perquè a mi el que realment m’agradava era escoltar-lo. Era sentir la seva veu amb aquell entusiasme, alegria, emoció, realitat, misteri i també, perquè no, ficció.

Era molt divertit escoltar les batalletes de petit, de jove, de gran... les seves i, per què no, les meves. Els contes que més m’agradaven eren els que qualsevol dia se’n podia convertir en un conte, en una història que moltes vegades semblava irreal. Aquells somnis que no vols que es facin realitat.   

Fins que un dia, però, em va dir que se li estaven acabant les idees, i jo li vaig dir que això era impossible. Que persones com ell havien viscut la vida. Les penes més penes, i les alegries més alegries. Que van ser la generació valenta, la que no tenia por, la que va començar a construir de nou la seva vida des de zero. Sense recursos, amb pocs diners, amb escàs menjar i amb successos molt i molt pitjors... i que se’n van sortir. No van deixar mai de lluitar i de cada batalla en sortien més reforçats. I que gràcies a la seva valentia estem aquí avui tots nosaltres. Que si ells haguessin deixat de creure en la vida, avui no estaríem aquí. Ningú seria ningú sense els nostres avis. Ells són tothom.  
        

I li vaig dir que si jo avui fos una àvia m’agradaria tenir una néta que m’expliqués contes. Que em seria indiferent que fos una historia real o que se la inventés, perquè la única cosa que voldria escoltar seria la seva veu. El seu entusiasme, la seva alegria, la seva emoció i imaginació explicant-me “coses”.

Que si jo ara fos una àvia m’agradaria tenir una néta que m’expliqués contes perquè durant aquella estona no pensaria en res més que en transportar-me dins l’aventura que m’estigués explicant.

Que si jo ara fos una àvia, i hagués d’escollir un conte, m’agradaria tenir una néta que m’expliqués que hi havia una vegada una noia que quan era petita va superar tots els entrebancs de la vida. Que no va deixar mai de lluitar, de creure, de perseguir els seus somnis, de descobrir moltes realitats que no li van agradar, però que gràcies a deixar-les enrere va poder continuar endavant amb molta més força.

Que a la vida hem d’aprendre a carregar el que és únicament necessari. I que d’això se n’aprèn, moltes vegades, malauradament, a base de cops. Que tots tenim un lloc, encara que ens costi descobrir quin és.   


Que, finalment, va conèixer l’amor de la seva vida, aquella persona que tant havia estat buscant, somiant i imaginant. I que arrel d’aquella bonica relació “va néixer la meva mare. I ella em va tenir a mi...

Que a vegades és complicat, però si no es perd l’esperança no es perd res. De fet, la paraula esperança es va convertir en la meva paraula preferida. 

Que si jo ara fos una àvia m’agradaria tenir una néta que m’expliqués que el final del conte no té final. Que l’anirem escrivint juntes, perquè encara que ara mateix estiguem separades físicament, estem més juntes que mai. I m’agradaria que em digués “àvia, recordes què feliç has sigut?, recordes com n’ets, d’estimada? Que ara no estiguem al teu costat no significa que no pensem en tu. Hi pensem cada dia i tant de bo poguessis estar al nostre costat avui. Àvia, recordes quan ens donaves gominoles d’amagat de la mare?, recordes quan el meu germà i jo et demanàvem que ens cuinessis el nostre plat preferit?, recordes els viatges que feies amb l’avi?, àvia, recordes les passejades pel bosc?, les abraçades i petons que ens donàvem molts cops al dia i sense motiu?, ho recordes, àvia?”I si jo ara fos àvia, m’agradaria tenir una néta que em digués:


“Àvia, m’expliques coses?


I jo començaria: “Quan era petita, sempre li deia al meu avi que m’expliqués coses. “Avi, explica’m coses!”...Moltes gràcies, Coral

Comentarios

Entradas populares de este blog

No quiero que se cumpla mi sueño

Había una vez, un día que me levanté antes que sonara el despertador. Nerviosa. Inquieta. Llevaba fumando desde los 14 o 15 años, no lo recuerdo muy bien. Lo que sí que recuerdo bien es que tenía 27 años y quería dejar de fumar. Casi llevaba media vida acompañada del tabaco. Tenía clarísimo que quería dejarlo pero no sabía cómo. También sabía que no quería contaminarme más para dejarlo. Quería hacerlo solamente con mi ayuda. Aquel día, al despertar decidí que no quería que se cumpliese mi sueño.
Supongo que hacía tiempo que me estaba auto convenciendo. Aquel día me levanté helada, solidarizándome con el riguroso frío de enero que hacia fuera. Había soñado que me despedía de todos mis seres queridos. Había ido al médico y este me decía que me quedaban pocos meses de vida. En este sueño tenía la edad que tenía en aquel momento. Quiero decir que no me veía de viejecita. Bajé a la cocina y se lo expliqué a mi madre. Ella, sólo me dijo: “pues ya sabes hija…” Este día decidí que no quería qu…

El sonido del ruido

Cuando era pequeña y en alguna ocasión la tiza de la pizarra hacía un ruido un tanto especial muchos tenían escalofríos. A mi este ruido no me provocaba ninguna molestia. Pero como todos, sí que tengo algún sonido que me molesta y me hace chirriar. Si piensas un momento seguro que tú también tienes aquel ruido que preferirías evitar escuchar.Mi ruido es el que provocan los platos y cualquier utensilio de cocina al ser colocados en el armario o al ser movidos y chocar entre ellos.
Me explico. En mi casa no tenemos lavavajillas pues lo hacemos de forma tradicional. Lavarlos y dejarlos escurrir. Pues bien, si no soy yo la que lo guarda todo, si la persona que lo hace, hace mucho ruido, me molesta muchísimo. La verdad es que no entendía porque me molestaba tanto (Ahora ya lo se. Lo leeréis más adelante), pero es como si me explotaran los tímpanos. Mi abuela y mi padre son los más “exagerados” guardando los platos. Me molesta tanto este ruido que muchas veces cuando empiezan a colocarlo, m…

¿Esperar de?

Esperando. A lo mejor pensáis que estoy obsesionada con la palabra esperar, pero últimamente tengo la sensación que en la vida esperamos demasiado. Y no de la vida precisamente.
Esperamos demasiado de alguien, esperamos demasiado de algo, esperamos demasiado de tiempo, esperamos demasiado en algún lugar, esperamos demasiado en el dentista, esperamos demasiado en la peluquería, esperamos demasiado en el aeropuerto… esperamos demasiado…Hoy, me encuentro en la habitación de un hospital. Nada grabe, operan a mi madre pero tiene que entrar en el quirófano y siempre tienes aquellos nervios en el estómago. Hemos llegado al hospital a las ocho de la mañana y ahora, a las 10:48 la han venido a buscar. ¿Hemos estado esperando demasiado no? Ahora nos tocará esperar un par de horas más hasta que la suban otra vez a la habitación.
Estando los tres, mi padre, mi madre y yo, hemos estado hablando. Han venido a buscar a mi madre, y mi padre y yo, inconscientemente hemos cogido, por un lado la Tablet,…